Visum voor Australië

U bent hier:  Home > Working Holiday visum voor Australië

Working Holiday visum voor Australië

Werk- en vakantievisum voor Australië

Dit visum is bedoeld voor iedereen vanaf 18 tot en met 30 die het doel hebben te werken of studeren naast hun vakantie. Met het werk- en vakantievisum is het mogelijk tot een jaar lang in Australië te verblijven met de mogelijkheid te werken.

U mag met dit visum zo veel werken als u wilt, met de beperking dat u niet meer dan zes maanden voor dezelfde werkgever mag werken. Het is met dit visum toegestaan tot vier maanden te studeren. Het is niet verplicht om te werken of te studeren wanneer u dit niet wilt. U kunt er ook voor kiezen het visum uitsluitend voor vakantiedoeleinden te gebruiken.

Nadat uw eerste werk- en vakantievisum verstreken is, is het mogelijk een tweede werk- en vakantievisum aan te vragen. U hoeft hiervoor niet het land te verlaten. Om aanspraak te maken voor het tweede werk- en vakantievisum moet u tenminste drie maanden hebben gewerkt tijdens uw eerste werk- en vakantievisum. Ook het soort werk dat u verricht heeft en waar u heeft gewerkt spelen een rol bij de beoordelen of u in aanmerking komt voor een tweede termijn. Wanneer u van plan bent twee werk- en vakantievisa te bemachtigen, denk dan goed na over uw baankeuze.

Kom ik in aanmerking voor een werk- en vakantievisum?

Om in aanmerking te komen voor het visum, moet u aan bepaalde eisen voldoen:

  • In de leeftijd zijn van 18 tot en met 30
  • U mag geen kinderen hebben
  • Wanneer u Australië binnenkomt voor vakantiedoeleinden, mag u alleen werken om uzelf te onderhouden tijdens uw verblijf
  • U moet voldoende financiële middelen hebben om het begin van uw verblijf te overbruggen
  • U moet een paspoort van één van de volgende landen hebben: Nederland, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Canada, Argentinië Uruguay, Chili, Ierland, Italië, Polen, Turkije, Cyprus, België, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Malta, Noorwegen, Zweden, Indonesië, Maleisië, Thailand, Hong Kong, Japan, Zuid-Korea, Taiwan, Bangladesh

Hoe duur is een werk- en vakantievisum?

U kunt de huidige prijs van het werk- en vakantievisum zien op de eerste pagina van het aanvraagformulier. Klik op deze pagina op de “Ga verder” button om de prijs te kunnen zien en uw aanvraag te kunnen starten.

Medisch onderzoek voor u uw gezondheidsverklaring

Om in aanmerking te komen voor een werk- en vakantievisum is het noodzakelijk dat u in goede gezondheid verkeerd. Het kan is sommige gevallen nodig zijn dat u een medisch onderzoek ondergaat waarbij, onder andere, uw longen worden getest, een röntgenfoto wordt genomen en een SOA test wordt afgenomen.

Financiële eisen

Wanneer u naar Australië reist is het noodzakelijk dat u over genoeg financiële middelen beschikt om uzelf de eerste tijd te kunnen onderhouden. 5000 Australische dollar wordt als genoeg beschouwd. Het is mogelijk dat u een bankafschrift moet laten zien om te bewijzen dat u zich kunt onderhouden voor een bepaalde tijd.

Wanneer u geen retourticket heeft dient u ook over genoeg geld te beschikken om een retourticket te kunnen kopen, bovenop de 5000 dollar die u nodig heeft voor uw verblijf.

In uw aanvraag moet u aangeven dat u genoeg geld heeft om uzelf te onderhouden.

Moet ik verzekerd zijn om Australië in te mogen?

Tijdens uw verblijf in Australië is het noodzakelijk dat uw ziektekostenverzekering geldig is. Nederlanders in Australië hebben recht op basisverzorging verstrekt door de Australische gezondheidszorg. Wanneer u meer wilt weten over de Australische gezondheidszorg, kijk dan hier.

Hoelang geeft het werk- en vakantievisum mij toegang tot Australië?

Nadat uw visum is goedgekeurd mag u twaalf maanden verblijven in Australië. U mag in deze tijd zo vaak als u wilt het land verlaten. Let er wel op dat het visum niet wordt ‘gepauzeerd’ wanneer u Australië verlaat. Twaalf maanden nadat uw visum is ingegaan zal het verlopen. Ongeacht het aantal dagen dat u buiten Australië bent geweest.

Wanneer u tijdens uw verblijf ‘specifiek werk’ heeft verricht, zoals: landbouw, mijnbouw en visserij, is het mogelijk dat u in aanmerking komt voor een tweede werk- en vakantievisum. Wanneer deze aan u is toegekend kunt u nog eens twaalf maanden in Australië verblijven.

Mag ik studeren met een werk- en vakantievisum?

Ja, u mag tot vier maanden studeren met dit visum. Het hoofddoel van een werk- en vakantievisum is echter dat u uzelf kunt onderhouden tijdens uw verblijf. Wanneer u langer dan vier maanden wilt studeren dan raden wij u aan een studentenvisum aan te vragen.

Mag ik meerdere banen tegelijk hebben tijdens mijn verblijf?

Ja, u mag voor zoveel werkgevers tegelijk werken als u zelf wilt. U mag echter niet langer dan zes maanden bij dezelfde werkgever werkzaam zijn tijdens de duur van uw visum. U zult na zes maanden ontslag moeten nemen indien u nog werkzaam bent bij dezelfde werkgever.

Welk soort werk mag ik tijdens mijn verblijf doen?

U mag zelf bepalen voor welk soort werk u gaat solliciteren. De meeste mensen met een werk- en vakantievisum werken in de landbouw of in het toerisme. Wanneer u kans wilt maken op een werk- en vakantievisum voor het tweede termijn dan zult u werk moeten zoeken op bepaalde plekken in Australië in bepaalde vakgebieden.

Wanneer u gaat werken in Australië is het noodzakelijk dat u een Australische bankrekening heeft. Deze kunt u aanvragen bij een Australische bank. De meeste banken hebben eenvoudige rekeningen speciaal voor werk- en vakantievisum houders. Wanneer u aanspraak wilt maken op zo een rekening moet u dit binnen 28 dagen na uw aankomst aanvragen. Online kunt u uw belastingnummer activeren om betalingen te kunnen ontvangen.

Een deel van uw verdiende geld (9%) wordt opzij gezet voor uw pensioen. Omdat u hier waarschijnlijk in Australië geen gebruik van zult maken heeft u recht op dit bedrag wanneer u Australië verlaat.

Moet ik een verblijfplaats hebben wanneer ik Australië binnenkom?

We raden aan dat u voor uw aankomst een accommodatie in Australië boekt. Na aankomst kunt u dit altijd wijzigen. Dit om er zeker van te zijn dat u verzekerd bent van een verblijfplaats.