Visum til Australia

Du er her:  Home > Working Holiday-visum til Australia

Working Holiday-visum til Australia

Working Holiday visum er for personer mellom 18 og 30 år (har fylt 18, men ikke 31) som ønsker å reise til Australia og kombinere ferie, jobb og/eller studier. Med en Working Holiday visum, kan du bo i Australia i inntil ett år, og du har lov til å jobbe.

Man får jobbe så mye man vil, men maksimalt 6 måneder for samme arbeidsgiver. Man får studere i maksimalt 4 måneder. Man får ha så lang ferie man vil. Man behøver absolutt ikke jobbe eller studere om man ikke ønsker det.

Det er mulig å få innvilget et Working Holiday visum to ganger. Man kan søke det andre på plass i Australia, og man behøver ikke å forlate landet i mellomtiden. For å søke et andre Working Holiday visum må man derimot oppfylle et antall krav. Man må ha jobbet i minst 3 måneder og det må ha vært rett type arbeid innenfor rett yrke. Det spiller ingen rolle hvor i Australia man har jobbet. Er man interessert i et andre Working Holiday visum så må man altså tenke på det allerede før man søker den første jobben.

Legeundersøkelse

Du skal ha god helse og kan komme til å måtte gjennomföre en omfattende legeundersøkelse, med blant annet røntgen av lungene og HIV test.

Bevis på finansiering

Når du reiser til Australia så må du ha nok penger for å klare deg den første tiden under oppholdet. 5000 australske dollar pleier å være tilrekkelig. I visse tilfeller kan du behøve å bevise dette i form av en bankutskrift eller lignende.

Forsikring

I sammenheng med at du reiser til Australia bør du undersøke hvilken forsikring som gjelder deg og den typen visum du har. Besøk Medicare http://www.medicareaustralia.gov.au for mer informasjon.

Hvor lenge kan jeg oppholde meg i Australia på et Working Holiday-visum?

Etter at du har fått utstedt visumet må du reise inn i Australia innen 12 måneder. Fra innreisedatoen kan du være i landet i opptil 12 måneder. I disse 12 månedene kan du reise inn i landet så mange ganger du vil. Men gyldighetene på 12 måneder løper også selv om du befinner deg utenfor Australia.

Personer med Working Holiday-visum som har jobbet i det rurale Australia med arbeid innen jordbruk og gruvedrift kan søke om et nytt Working Holiday-visum. Dersom dette blir innvilget kan du oppholde deg 12 måneder til i Australia.

Kan jeg studere på Working Holiday-visum?

Ja, på et Working Holiday-visum kan du studere i opptil fire måneder. Hovedformålet med visumet er å ha ferie og utføre begrenset arbeid for å finansiere oppholdet.
Hvis du ønsker å studere i mer enn fire måneder bør du vurdere å søke en annen type visum.

Kan jeg ha flere ulike jobber samtidig?

Ja, du kan jobbe for flere ulike arbeidsgivere. Du kan imidlertid ikke jobbe for samme arbeidsgiver i mer enn seks måneder. Etter seks måneder må du slutte og finne en ny jobb.

Hva slags jobb kan jeg få?

Du må selv finne deg en jobb, og du kan jobbe med hva du vil. De fleste på Working Holiday-visum får seg jobb i landbruket eller turistnæringen. Hvis du vil ha mulighet til å søke om et nytt Working Holiday-visum må du jobbe i det rurale Australia (visse områder) og i visse næringer.

Du må åpne konto i en australsk bank og få deg et skattenummer før du kan begynne å jobbe. De fleste banker tilbyr forenklet registrering for personer med Working Holiday-visum dersom de åpner konto innen 28 dager etter ankomst til Australia- Skattenummer får du på nettsiden til Taxation Office.

9 % av lønnen din blir trukket som pensjonssparing. Du kan kreve dette beløepet tilbakebetalt når du forlater Australia.

Må jeg skaffe meg et sted å bo på forhånd?

Vi anbefaler at du gjør det. Det er bedre å ha noe klart for starten av oppholdet, og heller flytte senere, enn å ikke ordne noe på forhånd og risikere å måtte bo på et dyrt hotell fordi alt annet er fullbooket.