Visum till Australien

Du är här:  Home > Working Holiday-visum till Australien

Working Holiday-visum till Australien

Working Holiday-visum är till för den som är mellan 18 och 30 år (har fyllt 18 men ännu inte 31) som vill åka till Australien och kombinera semester, jobb och studier. Med ett Working Holiday-visum får man stanna ett helt år i sträck i Australien och det är tillåtet att jobba.

Man får jobba hur mycket man vill, men maximalt 6 månader för samma arbetsgivare. Man får studera maximalt 4 månader. Man får semestra hur mycket man vill. Man behöver inte alls jobba eller studera om man inte vill.

Det går att få Working Holiday-visum två gånger. Man kan söka det andra på plats i Australien och behöver alltså inte lämna landet i mellan. För att kunna få söka ett andra Working Holiday-visum måste man dock uppfylla ett antal krav. Man måste ha arbetat minst 3 månader, och det måste ha varit rätt sorts arbete i rätt yrke, och det spelar även roll var i Australien man arbetat. Är man intresserad av att söka ett andra Working Holiday-visum måste man tänka på det redan innan man söker första jobbet.

Får jag ansöka om Working Holiday-visum?

För att vara berättigad att söka Working Holiday-visum till Australien så måste man uppfölja vissa krav. Du måste:

  • Vara 18-30 (ännu inte 31) år gammal
  • Inte ha några hemmaboende barn
  • Åka till Australian med syfte att ha semester, och om du jobbar ska det vara enbart för att finansiera din semester
  • Ha tillräckligt med pengar för att klara dig i början av vistelsen
  • Ha ett pass från ett av följande länder: Storbritannien, USA, Kanada, Argentina, Uruguay, Chile, Irland, Italien, Polen, Turkiet, Cypern, Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Malta, Nederländerna, Norge, Sverige, Indonesien, Malaysia, Thailand, Hong Kong, Japan, Sydkorea, Taiwan och Bangladesh.

Hur mycket kostar ett Working Holiday-visum till Australien?

Vårt pris för Working Holiday kan du alltid se på första sidan i ansökningsformuläret, innan du börjar din ansökan. För att se det nuvarande priset, klicka på ”Ansök nu” längst upp på denna sida för att gå till ansökningsformuläret.

Läkarundersökning

Du ska vara av god hälsa och kan komma att få göra en läkarundersökning som kan bli ganska omfattande med bland annat lungröntgen och HIV-test.

Bevis på finansiering

När du åker till Australien behöver du ha tillräckligt med pengar för att klara dig den första tiden. Minst 5000 australiska dollar brukar vara tillräckligt. I vissa fall kan du behöva bevisa detta i form av ett bankutdrag eller liknande.

Om du inte har en returbiljett så behöver du även, förutom de 5000, ha tillräckligt med pengar för att ha råd att köpa en flygbiljett tillbaks till ditt hemland, eller ut från Australien.

I ansökan kommer du få intyga att du har tillräckligt med pengar med dig så att du kan klara dig.

Behöver jag försäkring

Australien har ett särskilt avtal med Sverige vilket innebär att man som svensk kan få ersättning av det allmäna sjukförsäkringssystemet i Australien. I samband med att du reser till Australien är det dock bra att själv kolla upp exakt vad som gäller för dig och den typ av visum du har. Besök Medicare http://www.medicareaustralia.gov.au för mer information.

Hur länge kan jag stanna i Australian med ett Working Holiday-visum?

Efter visumet beviljats har du 12 månader på dig att resa till Australien. Från dagen du anländer till Australien kan du stanna där i 12 månader. Under det året kan du lämna och återvända till Australien så många gånger du vill. Tänk dock på att visumet inte pausas under tiden du är utanför Australien, utan de 12 månaderna räknas ner från och med första gången du reser in i landet. Det finns ingen möjlighet att förlänga visumet med den tiden du varit utanför Australien.

Working Holiday-innehavare som arbetat i vissa delar av Australiska landsbygden (regional Australia) samt har arbetat inom rätt område, till exempel jordbruk, gruvdrift, fiske, osv, kan ha rätt att söka ett andra Working Holiday. Isåfall kan man få stanna i ytterligare 12 månader i Australien.

Får jag studera i Australien med ett Working Holiday-visum?

Ja, man får studera i Australien med ett Working Holiday-visum men bara i max 4 månader. Huvudsyftet med Working Holiday är att ha semester, och att arbeta lite för att kunna finansiera sin semester. Om du vill studera mer än 4 månader, kan du istället söka ett studentvisum som ger dig möjlighet att studera mycket längre perioder.

Får jag ha många jobb samtidigt?

Ja, du får ha många jobb samtidigt och jobba åt flera olika arbetsgivare. Du får dock bara jobba med en och samma arbetsgivare i max 6 månader. Efter att du har haft ett jobb i 6 månader får du alltså sluta och söka ett nytt.

Vilket slags jobb kan jag få med Working Holiday-visum?

Du måste hitta jobb själv, men du får jobba med vad du vill. De flesta som har Working Holiday brukar jobba inom jordbruket och hjälpa till med skörden till exempel. Man kan även jobba inom gruvindustrin eller med fiske. Det är också ganska vanligt att jobba inom turism eller med serviceyrken som hotell, restaurang och café.

Om du vill ha chansen att kunna söka ett andra Working Holiday efter det första, så måste du arbeta i rätt område av Australien samt inom rätt industri.

Du behöver öppna ett bankkonto i Australien innan du kan få ut din lön. Du behöver även ett skatteregistreringsnummer. De flesta banker kan erbjuda Working Holiday-innehavare ett konto enkelt och smidigt, om man besöker bankkontoret inom 28 dagar efter att man anlänt till Australien.

Skatteregistreringsnumret ansöker man online hos skattemyndigheten. Arbetsgivaren kommer dra skatt från din lön innan den betalas ut. En del av den skatten kallas superannuation, vilket kan jämföras med allmänt pensionssparande. Du kan begära att få den delen av skatten utbetald till dig när du lämnar landet.

Bör jag ordna boende i förskott?

Ja, det är en bra ide att ordna boende innan du reser till Australien. Många reser till Australien utan boende, och tvingas bo på dyra hotell bara för att allting annat är fullbokat när de anländer. Det kan vara en bra ide att ha boende bokat för den första tiden av vistelsen, för att senare byta om man hittar något bättre alternativ.