Visum till Australien

Du är här:  Home > eVisitor-visum till Australien

eVisitor-visum till Australien

Om man åker till Australien på semester eller affärer så kan man söka ett slags visum som kallas för eVisitor. Ett eVisitor-visum till Australien gäller i 12 månader och man får stanna 3 månader i taget i Australien. Man kan åka till Australien hur många gånger man vill under visumet giltighetstid.

Att söka visum till Australien är enkelt och man får svar snabbt. I de flesta fall får man svar inom en dag. Det rekommenderas dock att man söker visumet minst 14 dagar innan planerad avresa, då det i vissa fall kan dröja 10 dagar eller mer innan man får besked om sin visumansökan.

Fördelen med att söka elektroniskt är att man inte behöver skicka iväg sitt pass till ambassaden. Det betyder också att du inte kommer få något visum hemskickat. Du får ett e-post när visumet är beviljat, men du behöver inte skriva ut det och ta med till Australien. Allting finns lagrat elektroniskt via ditt passnummer.

Vad händer om man byter pass?

Om du skulle skaffa nytt pass efter att du beviljats visum till Australien så måste du kontakta oss. Du behöver inte söka nytt visum, men informationen i visumet måste uppdateras för att matcha ditt nya pass.

Skulle du glömma att kontakta oss om du fått nytt pass så riskerar du att inte få gå ombord på planet till Australien då personalen vid incheckningsdisken inte kan se att du har visum.

Får alla sökanden svar samtidigt?

Även om många personer ansöker på samma gång, så får de inte svar samtidigt. Alla ansökningar kommer behandlas var och en, oberoende av varandra. Vissa får svar snabbt medans andra kan få vänta längre tid.

Kan man förlänga visumet?

Ett eVisitor-visum går inte att förlänga. Du kan söka ett nytt eVisitor-visum om du befinner dig utanför Australien. Om du är i Australien och har behov av att förlänga visumet, så kan du på plats i Australien söka en annan typ av visum. Ditt eVisitor-visum kommer då makuleras och du kommer istället få en annan typ av turistvisum.

För att byta visumtyp i Australien behöver du kontakta myndigheterna allra senast 14 dagar innan ditt nuvarande visum går ut. Du kan beviljas ett nytt visum under förutsättning att du uppfyller alla krav för det, och att du tidigare följt alla regler som gäller för visumet.

Får man arbeta i Australien med ett eVisitor-visum?

Med ett eVisitor-visum får man åka till Australien på semester, för att besöka vänner, och för affärsbesök. Man får inte arbeta (ta anställning). Affärsbesök innebär att man får träffa företag, ha möten, förhandla, besöka konferenser och liknande.

I vissa fall kan volontärjobb accepteras. Det får dock inte vara huvudsyftet med resan, och det får inte vara något volontärjobb som annars hade utförts av en australisk invånare mot betalning.

För att arbeta i Australien finns andra typer av visum att söka.