Australische Student Visa FAQs (Belgische studenten)
Wat is een “Genuine Student”?
Om te voldoen aan dit criterium moet u aan kunnen tonen dat u gemotiveerd bent de studie succesvol af te ronden. U dient te bezitten over voldoende talenkennis om uw studie te kunnen volgen. Het is verder noodzakelijk dat u een relevante achtergrond hebt met betrekking tot de studie die u gaat volgen.
Ook moet u kunnen aantonen dat u uw financiële zaken op orde heeft zodat deze geen belemmering kunnen zijn tijdens uw opleiding. Daarnaast moet u de intentie hebben de regels van het visum na te leven.
Wat is een “Genuine Temporary Entrant”?
U bent een Genuine Temporary Entrant (Authentieke Tijdelijke Toetreder) wanneer u uw voorgestelde plannen tot uitvoering brengt, zowel als student als voogd en terugkeert naar uw eigen land.
Hierbij moet rekening gehouden worden met het volgende:
- Gebeurtenissen die u belemmeren terug te keren naar uw eigen land
- Is de studie voor u van toegevoegde waarde in de toekomst?
- Uw immigratieverleden
- Overige zaken die van toepassing kunnen zijn
Wanneer er twijfel bestaat over uw verblijf in Australië zult u een gesprek hebben op de dichtstbijzijnde Australische ambassade om vast te stellen of u in aanmerking komt voor een visum. In de meeste gevallen is het echter zo dat alleen een online formulier ingevuld hoeft te worden.
Wat valt onder ‘goed gedrag’?
Wanneer u langere tijd in de gevangenis heeft gezeten kan het zijn dat uw visum om die reden afgewezen wordt. Om uw verleden vast te stellen kan het mogelijk zijn dat u gevraagd wordt een Verklaring Omtrent het Gedrag te verstrekken.
Wat zijn de eisen van mijn gezondheid?
Om Australië binnen te mogen moet u gezond zijn. Om dit aan te tonen is het mogelijk dat u gevraagd wordt naar een medische gezondheidsverklaring en/of röntgenfoto’s om dit te bewijzen. Wanneer dit het geval is zal er door de Australische immigratiedienst een dokter worden toegewezen om de onderzoeken uit te voeren.
Het studentenvisum dekt geen medische kosten in geval dit nodig is. Alle studenten, behalve uit België en Noorwegen, moeten de ziektekostenverzekering Overseas Student Health Cover (OSHC) afsluiten. Deze verzekering is af te sluiten bij uw school of universiteit, of bij een extern bedrijf dat deze verzekeringen in het pakket heeft.
Is er een leeftijdsbeperking?
Nee. Wanneer u bent toegelaten tot een school of universiteit is de leeftijd niet van belang. Alleen wanneer u, bijvoorbeeld, een werk- en vakantievisum heeft is de leeftijd beperkt tot een leeftijd van 18 tot 31 jaar.
Is het mogelijk dat mijn familie mij komt opzoeken terwijl ik in Australië studeer?
Ja, dit is mogelijk. Wanneer u jonger dan 18 bent moet u beschikken over een voogd die voor u garant staat. Uw voogd kan aanspraak doen op het speciale visum dat hiervoor beschikbaar is. Het visum van de voogd heeft dezelfde geldigheidsduur als het studentenvisum dat aan de student verstrekt is.
Mag ik werken met een studentenvisum?
Ja, dat mag. Het studentenvisum laat toe dat een student veertig uur per twee weken mag werken. In de vakanties mag u fulltime werken.
Part time werk kan een goede ondersteuning zijn voor, de kosten die u maakt tijdens uw verblijf. Het is echter alleen mogelijk geld te verdienen wanneer u beschikt over een zogeheten Tax File Number en een Australische bankrekening.
Houd er rekening mee dat u niet mag werken vóórdat uw visum geldig is, in het geval u eerder aankomt.
Ook voor uw meegereisde familieleden geldt dat zij mogen werken tijdens hun verblijf. Zij mogen niet meer dan twintig uur per week werken. Dit geldt ook tijdens vakanties.
Mag ik part time studeren en part time werken?
Nee, u dient een voltijd studie te volgen om in aanmerking te komen voor het studentenvisum. Wanneer u minder dat voltijd wilt studeren, raden wij aan naar andere visa te kijken. In dit geval komt het werk- en vakantievisum in aanmerking.
Welke cursussen mag ik volgen?
Alle soorten cursussen die zijn goedgekeurd door het Australische Ministerie van Buitenlandse Studenten.
Ik heb geen toelatingsbrief (CoE). Kom ik toch in aanmerking voor een studentenvisum?
Nee, u moet in bezit zijn van een geldig toelatingsbewijs voordat u een studentenvisum kunt aanvragen. Het toewijzen van het visum is één van de laatste stappen in het hele proces. Eerst moet u zich aanmelden bij een opleiding, vervolgens moet u toegelaten worden. Hiervan heeft u schriftelijk bewijs nodig en u dient de aanbetaling hebben gedaan voor het schoolgeld. Alleen wanneer u de Confirmation of Enrolment (CoE) heeft ontvangen van de school of universiteit kunt u het studentenvisum aanvragen.
Ik ben op dit moment in Australië op een ander visum. Mag ik toch een studentenvisum aanvragen?
Ja, u kunt in de meeste gevallen een studentenvisum aanvragen terwijl u in Australië verblijft. Wanneer uw visum een “No further stay” conditie heeft, kunt u geen visum aanvragen. U zult na het verstrijken van uw visum Australië moeten verlaten.
Ik heb al een werk- en vakantievisum gehad. Kom ik toch in aanmerking voor een studentenvisum?
Ja, dat heeft geen invloed op uw aanvraag voor een studentenvisum. Ook wanneer u al een studentenvisum in het verleden gehad heeft kunt u nogmaals in aanmerking komen voor een nieuw studentenvisum. Hierbij is het echter wel noodzakelijk dat u nogmaals een CoE kunt tonen.
Hoelang duurt het voordat ik mijn visum krijg?
Normaal gesproken duurt het 1 tot 3 weken voordat u uw visum ontvangt. In gevallen wanneer u aanvullende documenten moet verstrekken kan het langer duren voordat u antwoord krijgt. Wij raden u aan ruim voor uw vertrek het visum aan te vragen.